Skip to content

Anaerobe drempelmeting  

In ons RunLab kun jij onder professionele begeleiding een anaerobe drempelmeting uitvoeren. Deze test wordt vaak door beginnende lopers gekozen, aangezien het een perfecte basis is voor een hardloopschema. Na een anaerobe drempelmeting heb je namelijk een hele hoop kennis over je lichaam vergaard, waarmee je je trainingen kunt optimaliseren. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een anaerobe drempelmeting.

Een anaerobe drempelmeting bij Running Movements

De anaerobe drempeltest is geschikt als je voor het eerst op hartslag wil gaan trainen of als je een nieuwe indeling van je hartslagzones wil laten maken. We berekenen zo nauwkeurig mogelijk waar jouw omslagpunt ligt op basis van de gegevens uit lactaatmeting. Naar aanleiding van deze test geven we je persoonlijk advies over welke zones je nog verder kunt ontwikkelen. Zo kun je na een anaerobe drempelmeting meteen aan de slag met de nieuwe kennis over jezelf.

Train slimmer

Een anaerobe drempelmeting komt met een hele hoop data. Omdat alles tot in het kleinste detail wordt gemeten, weten we precies waar je verbeterpunten zitten. Met ons persoonlijke advies kun je je trainingssituatie verbeteren. 

Deskundig advies

Met jarenlange ervaring in het uitvoeren van testen in ons RunLab, zijn we perfect in staat om jou van deskundig advies te voorzien. Op die manier train je na de test slimmer en verstandiger dan voorheen. 

Test veilig

We vinden het ontzettend belangrijk dat jij je tijdens de test veilig en ontspannen voelt. Een anaerobe drempel-meting is best intensief. Je hebt daarom tijdens je test de volledige aandacht van de tester.

Train gestructureerd

Heb je al een abonnement bij Running Movements, of ben je geïnteresseerd in onze persoonlijke begeleiding, dan verwerken we de uitslag van jouw test meteen in je schema, waardoor je altijd op je eigen niveau traint. 

(An)aeroob trainen

Het zijn ingewikkelde termen: aeroob en anaeroob. Wat betekent dat in de praktijk nou eigenlijk? Hier een korte uitleg. 

De aerobe zones lopen tot ongeveer eind zone drie. Deze zones worden vaak gezien als de saaiere zones, waarin je lang loopt op een relatief lage hartslag en een laag tempo. Toch zijn deze zones essentieel als je je hartspier wil versterken. Voor jou als hardloper heeft dit als voordeel dat je conditie verbetert en je langer op een hoger tempo kan trainen, terwijl je hartslag niet verder stijgt. 

De beste manier om zone één te trainen is door lange duurlopen te doen. Wij raden aan om minimaal één duurloop per week te doen, onafhankelijk van het aantal trainingen dat je doet. Het is erg belangrijk om de afstand die je loopt rustig op te bouwen, begin dus niet zomaar met een duurloop van twintig kilometer. Dit kan leiden tot blessures en oververmoeidheid, omdat zowel je longen als je hartspier nog niet gewend zijn aan de inspanning. Let tijdens een duurloop dan ook goed op je hartslag en zorg dat het nooit boven zone één uitkomt, tenzij je een progressieve duurloop doet.

Trainingen voor zone twee en drie gaan vaak hand in hand. Een goed voorbeeld van een specifieke zone twee training is een training waarbij je na de warming-up tien keer drie minuten loopt. Hierbij begin je laag in hartslagzone twee en eindig je bijna in zone drie. Een andere leuke training om zone twee en drie te trainen is bijvoorbeeld de volgende:

Na de warming-up loop je vijf keer een blok van zes minuten, te beginnen laag in zone twee. In de blokken daarna ga je naar midden zone twee, hoog zone twee, laag/midden zone drie en hoog zone drie. Tussen elk blok dribbel je twee minuten op een erg laag tempo. Loop na het laatste blok (vijf)tien minuten uit.

Anaeroob

Wanneer je over de zogeheten anaerobe drempel komt, loop je in de anaerobe zones. Deze zones staan ongeveer gelijk aan zone vier en hoger, hoewel dit per persoon licht af kan wijken. Het punt waarop de aanmaak en afbraak van melkzuur in evenwicht zijn, noemen we de anaerobe drempel (omslagpunt). Op het omslagpunt kunnen je spieren nog net voldoende zuurstof opnemen om dit evenwicht te behouden. Je zult merken dat je op dit punt nog niet verzuurt en voor een langere periode op dit hoge tempo kan blijven lopen.

Op het moment dat je het omslagpunt overschrijdt, kom je in de anaerobe zones. Anaeroob betekent letterlijk dan ook ‘zonder lucht plaatsvindend of kunnen leven’, waarbij lucht staat voor zuurstof. In de anaerobe zones hebben je spieren een tekort aan zuurstof, maar kunnen ze voor een beperkte periode toch blijven functioneren. Als je ooit een eindsprint hebt getrokken bij een wedstrijd weet je hoe het voelt als je spieren volledig verzuren. Op een bepaald moment is het fysiek niet meer mogelijk om te blijven lopen en zul je moeten afremmen of stoppen.

Finished023

Onze tester: Michiel

We zijn ontzettend blij Michiel Ridderbos te hebben mogen verwelkomen als tester bij Running Movements. Als fanatieke hardloper en hardlooptrainer uit Olst weet Michiel alle fijne kneepjes van het vak. Twintig jaar geleden begon hij met hardlopen om af te vallen. Dat groeide uit tot een schitterende passie voor de hardloopsport die hij nooit meer los heeft gelaten. 

De grote interesses van Michiel zijn onder meer kracht, hardlooptechniek en biomechanica; een boeiende combinatie! Want hoe optimaliseer je bijvoorbeeld de oefeningen tijdens de loopscholing, zodat je zowel je kracht verbetert, als technisch beter hard gaat lopen? Dit zijn vraagstukken waar Michiel zich in zijn vrije tijd graag mee bezig houdt.

Nu, twee decennia na dat eerste rondje hardlopen, is Michiel elke vrijdag aanwezig in het RunLab om feedback te geven op trainingen, testen uit te voeren en om mensen te begeleiden tijdens een personal training. Heb je vragen over onze testen en analyses en kun je op de website geen antwoord vinden? Dan staat hij je graag te woord via michiel@runningmovements.nl

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo waarbij kan ik je helpen?