Beginnen met hardlopen met een opbouwschema
Hardlopen is op zichzelf een gemakkelijke sport om mee te beginnen. Overal waar je wil kun je deze sport uitoefenen. Erg gemakkelijk dus in deze tijden en beginnen met hardlopen is nu dan ook erg aantrekkelijk. Het is namelijk nu vooral veel binnen zitten omdat we door het Corona virus de deur niet uitkomen. Daarnaast kun je in je eentje de deur uit en de natuur in om lekker te gaan hardlopen. Maar beginnen met hardlopen kent ook veel gevaren. Blessures liggen namelijk op de loer omdat tot wel drie keer het eigen lichaamsgewicht moet worden opgevangen tijdens het hardlopen. Beginnen met een goed hardloopschema is daarom noodzakelijk om blessures te voorkomen. Dit kun je doen door gedoseerd stap voor stap met een trainingsschema op te bouwen. In deze blog vertellen we je graag hoe jij kunt beginnen met hardlopen.
Blessures bij beginnende hardlopers
Mensen die beginnen met sporten maken zich soms om twee dingen zorgen: een plotselinge hartdood en blessures. In de afgelopen jaren zijn immers tijdens en na diverse sportevenementen schijnbaar gezonde sporters plotseling aan een hartstilstand overleden. Verder krijgen veel beginnende hardlopers te maken met blessures, waardoor enthousiast begonnen lopers teleurgesteld afhaken (Zwerver, Bessem, Buist & Diercks, 2008). Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen blijkt ongeveer 20-30% van alle beginnende lopers een blessure op te lopen. Gebrek aan loopervaring, een eerdere blessure, hardlopen in wedstrijdverband en excessief veel kilometers per week lijken gerelateerd aan het ontstaan van hardloopblessures. Naar schatting 60% kan worden toegeschreven aan een verkeerde trainingsopbouw, aldus de onderzoekers (Zwerver et al, 2008). Te grote belasting of te weinig rust zijn de voornaamste oorzaken van overbelastingblessures.
Opbouwschema Running Movements
Running Movements stelt dat in principe ieder gezond persoon in staat is om hard te lopen. Het opbouwschema van Running Movements heeft een adequate belasting per training en de rust tussen twee opeenvolgende trainingen is voldoende. Verder stimuleert Running Movements het gebruik van een polshorloge en hartslagband. Hiermee kan op eenvoudige wijze de hartfrequentie tijdens inspanning worden geregistreerd. Dit heeft als voordeel dat een goede indruk kan worden verkregen van de fysieke intensiteit waarmee wordt hardgelopen. Via Polar of Trainingpeaks wordt deze data uitgebreid geanalyseerd, zodat je geleidelijk aan belastbaarder wordt. Bovendien toont onderzoek aan dat hardlopers die op basis van hartslag trainen procentueel minder blessures oplopen dan hardlopers die op basis van prestatieparameters trainen (Van Doorn, 2017). Naast de fysieke inspanningen schenkt Running Movements aandacht aan de bewustwording en optimalisatie van mentaal herstel onder beginnende hardlopers. Hardlopers worden in trainingen en wedstrijden niet uitsluitend fysiek, maar ook aan cognitieve en emotionele inspanning blootgesteld (De Jonge, J., Van Iperen, L., Gevers, J., Vos, S., & Balk, Y., 2018). Hiermee komen we meteen bij de belangrijkste doelstelling van het opbouwschema; loopplezier op lange termijn. Het opbouwschema is zorgvuldig afgestemd en bestaat uit twaalf weken. In deze twaalf weken wordt gewerkt aan een solide basis.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.