De juiste hardloopkleding (alleen voor leden)
Kleding
De goede hardloopkleren uitzoeken lijkt zo vanzelfsprekend. Wanneer het warm is doe je een T-shirt en korte broek aan, wanneer het wat kouder wordt pak je de lange kleren erbij. Toch blijkt het dat veel lopers moeite hebben met het uitzoeken van goede kleren, terwijl het ontzettend belangrijk is om de juiste dingen aan te hebben. Naast het voorkomen van blessures werken goede kleren zelfs prestatiebevorderlijk. In dit blog duiken we daarom in de wereld van hardloopkleding.
Niet te koud
Het is ontzettend belangrijk om het niet te koud te krijgen tijdens een training. Om die reden raden we dan ook altijd aan om je liever iets te warm dan iets te koud te kleden. Je lichaam functioneert namelijk niet meer zoals het zou moeten als je het te koud hebt en je prestaties gaan snel achteruit. Daarnaast is de kans op verkrampingen vele malen groter, wat kan leiden tot blessures.
Voornamelijk het beschermen van je pezen is belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bedekken van je achillespees met een goede sok (zie ‘sokken’ voor meer informatie). Doe je dit niet, dan loop je kans op scheurtjes in je achillespees. Dat zijn blessures die maar moeilijk te verhelpen zijn en vaak nog jaren blijven etteren.
Daarnaast heb je de kans om een onderkoeling op te lopen. Er is sprake van onderkoeling als je lichaamstemperatuur lager komt dan 35 graden. Het lukt je lichaam niet meer om het bloed goed rond te pompen en je huid wordt ijskoud. Dit komt doordat enkel nog de vitale organen worden voorzien van bloed. Dit is allesbehalve bevorderlijk voor je prestaties en iets om ten alle kosten te vermijden. Draag dus altijd genoeg warme kleren!
Niet te warm
Te warm kleden is alleen in de zomer een probleem. In de andere seizoenen is het in Nederland koud genoeg om niet oververhit te raken. In tegenstelling tot de gevaren van het te koud hebben, slaat warmte voornamelijk op je hart. Je zal dus niet snel spierscheurtjes oplopen in de hitte. Dat komt omdat je spieren langer worden van hitte, waardoor ze meer rek aankunnen.
Tijdens de zomer kan het echter wel voorkomen dat je oververhit raakt. Je lichaam kan dan de hitte niet meer snel genoeg laten ontsnappen do
or te zweten of uit te ademen en warmt sneller op dan gezond is. Een oververhitting is op te merken door een verhoogde hartslag. Je hart probeert dan het lichaam af te koelen door je bloed sneller rond te pompen. Dit is echter geen oplossing voor het hitteprobleem en na een tijdje zal je uitgedroogd en vermoeid aan de kant staan.
Naast goed drinken helpt ook goede kleding om oververhitting te voorkomen. Zorg voor ademende stof en draag een hemd in plaats van een T-shirt. Op die manier kan je lichaam de warmte beter kwijt door het eruit te zweten.
Shirts
Gelukkig spreekt het redelijk voor zich hoe je je het best kunt kleden als het aankomt op shirts en jassen. Het is voornamelijk van belang het niet te koud te hebben, omdat dit kan slaan op je longen en hart, waardoor je mogelijk verkouden wordt of zelfs een griepje oploopt. Te warm kleden is vervelend en kan leiden tot een hogere hartslag, maar levert verder geen problemen op. Doe daarom laagjes over elkaar aan; op die manier kan je altijd iets uittrekken als het te warm wordt.
Shirts van polyester zitten over het algemeen het lekkerst, maar voel je vrij om zelf te experimenteren met verschillende stoffen. Ook ademt polyester het best, waardoor zweet snel afgevoerd kan worden en je niet oververhit raakt.
Broeken
Er zijn veel verschillende hardloopbroeken, maar deze zijn in essentie onder te verdelen in drie verschillende categorieën: de korte broek, de lange broek en de windbroek. Een korte broek kan zowel een korte tight (zie foto) of een losser broekje zijn. Voor hardlopers is de lange broek bijna altijd een lange tight, waarbij we een onderscheid maken tussen een dunnere tight voor in de lente en herfst en een dikkere tight voor in de winter. De windbroek is een losser zittende lange broek, met als voornaamste taak om de wind buiten te houden.
De korte broek is de beste keuze als het kwik een temperatuur van boven de tien graden aangeeft, op enkele uitzonderingen na. Door de inspanning van het lopen warm je jezelf langzaam op, tot ongeveer tien graden boven de werkelijke temperatuur. Hierdoor kunnen lopers vaak ‘kouder’ gekleed naar buiten dan het gemiddelde persoon. Als het warmer is dan twintig graden is een korte broek een vereiste om het niet te warm te krijgen.
Tijdens wedstrijden verkiezen veel lopers de korte broek boven de lange broek, zelfs als het kouder is dan tien graden. Dit kan ook, omdat je lichaam tijdens een wedstrijd sneller opwarmt dan tijdens een lange duurloop. Toch raden we het dragen van een korte broek af als het vriest, ongeacht de wedstrijd. Je lichaam warmt niet meer snel genoeg op om het tekort aan warmte van kleren te compenseren en je vergroot de kans op blessures.
Als de temperatuur daalt tot tien graden of lager, het ontzettend slecht weer is of er een harde en koude wind staat, komt het moment om de lange broek uit de kast te halen. Bijna alle lopers dragen een tight (zie foto) tijdens het hardlopen, omdat dit de luchtweerstand en wrijving vermindert. Daarnaast lukt het de tight meer warmte te bewaren dan andere, losser zittende, broeken.
De tight komt in twee varianten: de lente- en herfsttight en de wintertight. De lente- en herfsttight is dunner dan de wintertight en ademt daarom ook meer. Deze tight raden we daarom ook aan voor de temperaturen tussen het vriespunt en tien graden, daaronder wordt het te koud met deze tight. De wintertight is dan de perfecte oplossing, tot ongeveer min tien graden, wanneer je broeken zult moeten combineren om het warm genoeg te houden.
De laatste broek is de windbroek. Deze broek, gemaakt van lichte polyester, houdt de wind goed buiten. Deze broek is uitermate handig om te gebruiken na een training of op weg naar een training. Omdat de stof niet zo goed aansluit op je lichaam, is het een minder geschikte optie tijdens het lopen. Gebruik deze broek dus vooral buiten je trainingen om.
Het venijn zit in de details
Het belang van goede sokken wordt vaak onderschat door lopers van alle niveaus. We onderscheiden verschillende soorten sokken, van compressiekousen tot sneakersokjes. Elke loper zal eigen voorkeuren hebben, maar om blaren en blessures te vermijden zijn er een aantal sokken die je beter kunt vermijden.
Sommige beginnende lopers hebben nog geen sportsokken in huis en lopen daarom op hun normale sokken. Dit is de makkelijkste manier om blaren op te lopen. Door de wrijving tussen je sok, voet en schoen loop je binnen de kortste keren met een gigantische blaar. Dat wil je natuurlijk vermijden. Een sportsok hoeft weinig te kosten, maar moet vooral goed zitten en niet wrijven. Ook de stof is hiervoor van belang. Hoewel hier een discussie over te voeren is, zijn wij geen fan van sokken die gemaakt zijn met polypropeen.
Menig fysiotherapeut en coach zal compressiekousen aanprijzen als de beste sok om blessures te voorkomen. De kousen zorgen door tactisch druk aan te brengen voor een verbeterde bloedsomloop, wat de kans op verkrampingen en verzuring vermindert. Ze ondersteunen dus als het ware het hart in het rondpompen van bloed. Ook zorgt de stabiliteit van compressiekousen voor een verminderde kans op blessures in de onderbenen. Wij raden om die reden aan om de aanschaf van een paar goede compressiekousen te overwegen.
Goede sokken hoeven niet de hele kuit te bedekken om effectief te zijn. Vaak is alleen de enkel en achillespees al genoeg om een groot gedeelte van de blessures te vermijden. Laat je dit gedeelte onbedekt en is het koud buiten, dan krimpen je spieren en pezen in dit gebied, waardoor je sneller blessures oploopt. Onder de vijftien graden is het daarom altijd een goed idee om lange sokken te dragen.
Het gaat je niet in de kouwe kleren zitten
Uiteindelijk komt lopen vooral aan op de prestaties van je hart, longen en benen. Je hart en longen houden zichzelf wel warm, zolang je niet onderkoeld of oververhit bent. Het warmhouden van je benen vergt misschien iets meer moeite, maar is wel ontzettend belangrijk. Draag daarom altijd goede sokken en een lange broek als het kouder wordt!