Gids voor Trailrunnen
Geschreven door: Jasmijn Lau
Trailrunnen
Weg van het asfalt, weg met die stoplichten en weg van voorspelbare rechte lijnen op strava. Trailrunnen is hardlopen in zijn meest pure vorm- dwars door de bossen en over heuvels, langs kabbelende beekjes, modderige paadjes en ruige bergkammen. Een avontuur waarbij je niet alleen jezelf uitdaagt, maar ook de omgeving op een speelse manier verkent. In deze blog nemen we je mee in de wereld van trailrunnen: we bespreken de voordelen, hoe je ermee kunt beginnen, welke materialen handig zijn én we delen de mooiste trailroutes in Europa.
Trailrunnen maakt je een sterkere hardloper
Het gevarieerde en oneffen terrein tijdens trailrunnen daagt je lichaam constant uit om zich aan te passen. Elke stap vraagt om kleine correcties en actieve stabilisatie, waardoor je niet alleen je enkels, core en bovenbenen versterkt, maar ook werkt aan een betere balans en coördinatie. Omdat het terrein varieert, worden je spieren telkens op een iets andere manier belast. Dat zorgt niet alleen voor een functionelere krachtopbouw, maar verkleint ook de kans op overbelasting en eentonige loopblessures.
Trailrunnen is ook een geweldige manier om je conditie naar een hoger niveau te tillen. Het constante schakelen tussen vlakke stukken, afdalingen en vooral pittige klimmetjes zet je hart en longen goed aan het werk. Het is daarom uitermate geschikt voor het ontwikkelen van duurvermogen en het verhogen van de VO2max. Doordat de intensiteit onderweg voortdurend veranderd, ontstaat er als vanzelf een vorm van intervaltraining. Vlakke of dalende stukken bieden ruimte voor herstel, terwijl de klimmetjes juist zorgen voor piekmomenten van inspanning. Efficiënt én spelenderwijs trainen, zonder dat je constant met je horloge bezig hoeft te zijn.
Avontuur
Trailrunnen is een groot avontuur. Het brengt je op plekken waar je anders misschien nooit zou komen: smalle bospaadjes die kronkelen tussen hoge bomen, beekjes die je al springend doorkruist, en bergkammen met adembenemende uitzichten. Onderweg kun je oog in oog komen te staan met een ree, of een roofvogel spotten hoog boven je. En dat moment waarop je de top van de berg bereikt, bezweet en met je hartslag bonkend in je borst, terwijl het uitzicht zich voor je uitstrekt – dat is puur magie. Een gevoel van vrijheid en kracht dat je de wereld aankan, dat vindt je nergens anders.
Hoe starten met trailrunnen?
Bouw je trailrunnen stap voor stap op. Begin niet meteen met het rennen van de UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), maar verken eerst eens de routes in je eigen omgeving die je buiten de vertrouwde asfaltwegen brengen. Een geweldige manier om te beginnen is om een NS-wandeling route te rennen. Deze routes zijn door het hele land te vinden en nemen je mee door de mooiste natuurgebieden. Perfect voor een eerste kennismaking met trailen en een leuke uitdaging om geen wegwijzer bordjes over het hoofd te zien.
Materiaal voor trailrunnen
1. Trailrunningschoenen
Waarom? Trailrunningschoenen zijn speciaal ontworpen voor offroad-terrein. Ze bieden extra grip op modderige, rotsige of gladde ondergronden en geven meer stabiliteit dan gewone hardloopschoenen. Dankzij de verstevigde neus (toe cap) zijn je tenen beter beschermd tegen obstakels zoals stenen, boomwortels en takken onderweg.
Waarop letten? Kies een schoen met voldoende demping voor comfort op lange afstanden, maar ook met goede stabiliteit om je voeten te ondersteunen op ongelijke ondergrond. Een stevige, goed aansluitende pasvorm voorkomt schuiven in de schoen tijdens afdalingen. Tot slot is een goed profiel of gripzool essentieel voor betrouwbare grip op verschillende soorten terrein.
2. Trailvest
Waarom? Tijdens langere trailruns is een goed trailvest onmisbaar. Het biedt ruimte voor je waterflessen of -reservoir, voeding zoals gelletjes en snacks, en eventueel een extra laag kleding zoals een wind- of regenjack. Zo ben je voorbereid op wisselende omstandigheden onderweg.
Waarop letten? Kies een lichtgewicht, ademend vest dat comfortabel aansluit op je lichaam. Verstelbare schouder- en borstbanden zorgen ervoor dat het vest niet gaat schuren of stuiteren tijdens het lopen. Let ook op voldoende en slim geplaatste vakken zodat je al je spullen makkelijk kunt meenemen én snel kunt pakken tijdens het rennen.
3. Soft flask
Waarom? Tijdens het trailrunnen bevind je je vaak in afgelegen gebieden waar waterbronnen schaars zijn. Vooral bij langere tochten is voldoende hydratatie essentieel om energiek en veilig te blijven lopen.
Waarop letten?
Kies een soft flask of een drinkreservoir met slang die goed past in je trailvest. Let op gebruiksgemak: je wilt tijdens het lopen makkelijk kunnen drinken zonder te stoppen.
4. GPS-horloge
Waarom? Een GPS-horloge is een waardevol hulpmiddel tijdens het trailrunnen, vooral als je onbekend terrein verkent. Je kunt van tevoren je route uploaden en zo altijd je locatie checken, zelfs als je van de gebaande paden afwijkt. Het geeft niet alleen zekerheid, maar ook vrijheid om nieuwe trails te ontdekken.
Waarop letten? Kies een horloge dat meerdere satellietsystemen ondersteunt, zoals GPS, GLONASS en Galileo. Dit zorgt voor een betere nauwkeurigheid, ook in dichtbeboste gebieden of bergachtig terrein waar het signaal lastiger doorkomt. Extra pluspunten zijn een lange batterijduur, offline kaarten en een goed leesbaar scherm.
Bekende trails in Europa
Tour du Mont Blanc (TMB) – Frankrijk, Zwitserland, Italië
Afstand: 171 km
Hoogteverschil: 10.000 meter
De Tour du Mont Blanc is een iconische langeafstandsroute door het Mont Blanc-massief, die drie landen doorkruist: Frankrijk, Zwitserland en Italië. De route slingert rondom de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen (4.806 m), en biedt adembenemende uitzichten op bergen, gletsjers en kristalheldere alpine meren. De route is uitdagend en fysiek zwaar, maar het belooft een van de mooiste wandel- of trailrun ervaringen ter wereld. De beste tijd om deze route te lopen is tussen juni en september, wanneer de weersomstandigheden meestal het gunstigst zijn.
Jaarlijks vindt UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) plaats, een van de meest prestigieuze en veeleisende trailrunning evenementen ter wereld. Het evenement trekt honderden ultrarunners en avonturiers naar de Alpen eind augustus die deze ultieme trailrun-uitdaging willen aangaan.
GR20- Corsica, Frankrijk
Afstand: 180km
Hoogteverschil: 12.000 meter
De GR20 wordt beschouwd als een van de zwaarste langeafstandsroutes van Europa. Het pad doorkruist het ruige binnenland van het Franse eiland Corsica, met steile hellingen, bergpassen en indrukwekkend landschap. De route loopt vanuit de noordelijke gemeente Calenzana naar de zuidelijke gemeente Conca. Het noordelijke deel van de route is het meest uitdagend door zijn steile en rotsachtige paden. Het Zuiden is makkelijker begaanbaar en ook minder spectaculair. Het hoogste punt van de GR20 route ligt bij Pointe des Éboulis (2.607 m) waar je een spectaculair uitzicht hebt dat reikt tot aan de Middellandse zee. Langs de route zijn er mogelijkheden om te eten en slapen in berghutten die vooraf gereserveerd moeten worden.
Zermatt Trail- Zwitserland
Afstand: variabel
Hoogteverschil: variabel
De Zermatt Trail is een droomlocatie voor trailrunners met zijn adembenemende ligging in de Zwitserse Alpen aan de voet van de iconische Matterhorn. Het charmante, autovrije bergdorp Zermatt ligt op 1.600 meter hoogte in het zuiden van Zwitserland en wordt omringd door maar liefst 38 majestueuze bergtoppen boven de 4.000 meter. Dit spectaculaire bergdecor maakt elke tocht tot een indrukwekkende ervaring.
Zwitserland staat bekend om zijn uitstekend onderhouden en duidelijk bewegwijzerde wandel- en trailpaden, en de omgeving van Zermatt is daarop geen uitzondering. Of je nu op zoek bent naar een pittige klim richting de Gornergrat of een wat rustiger pad langs kristalheldere meren, er is voor elk niveau en elke wens een passende trail. De combinatie van hoogtemeters, uitdagend terrein en panoramische uitzichten maakt Zermatt tot een absolute must-visit voor iedere trailrunner.
Kungsleden Trail- Zweden
Afstand: 440 km
Hoogteverschil: variabel
De Kungsleden Trail is het beroemdste langeafstandspad van Zweden en loopt dwars door de ruige, ongerepte natuur van de bergachtige Lapland-regio. De route biedt een prachtige afwisseling van landschappen: van open, alpine terrein met indrukwekkende vergezichten tot lager gelegen bossen, rivieren en indrukwekkende meren. Ondanks de afgelegen ligging is het pad over het algemeen goed begaanbaar en duidelijk gemarkeerd, waardoor het geschikt is voor zowel ervaren avonturiers als nieuwsgierige beginners die willen proeven van de Scandinavische wildernis.
Skye trail- Schotland
Afstand: 128km
Hoogteverschil: variabel
De Skye trail is een indrukwekkende en uitdagende langeafstandstrail die het ruige landschap van het Schotse eiland Skye doorkruist- van het noorden bij Rubha Hunsh tot aan Broadford in het zuiden. De trail voert je langs dramatische kustlijnen, over verlaten hoogvlaktes, dwars door heidevelden en over technische bergpassen. Met als hoogtepunt de adembenemende uitzichten op de Cuillin Mountains en de grillige pieken van de Trotternish Ridge. Onderweg kun je zomaar Schotse hooglanders tegenkomen, zeearenden spotten of verdwalen in dichte mist.
Wat de Skye trail uniek maakt, is dat hij niet officieel gemarkeerd is. Navigatievaardigheden en een goed gevoel voor richting zijn daarom essentieel.