Hardloopanalyse voor hardlopen
Waarom een (hard)loopanalyse?
Niet iedereen weet het, maar hardlopen is best een technische sport. Zo technisch zelfs, dat bij een verkeerde looptechniek blessures sneller kunnen ontstaan. Dus niet alleen opbouw van kilometers in kleine stapjes is noodzakelijk wanneer je bijvoorbeeld begint met hardlopen. Ook werken aan je looptechniek is een onderdeel dat zeker niet vergeten mag worden. En zeker voor de fervente loper die meerdere malen per week traint en vaak ook heel doelgericht hardloopt is het essentieel bewust te zijn van zijn of haar loophouding. Je bespaart energie, je loopt minder blessures op en dit resulteert in meer voorwaartse snelheid en een zuinige loopstijl. Vooral dit laatste is prettig want het ondersteunt in gemakkelijker langere periodes achter elkaar hardlopen.
Als topatleet en coach ben ik zelf heel bewust met looptechniek bezig. Uiteraard kan ik mezelf niet zien lopen dus vraag ik mijn eigen team van begeleiders om mij te analyseren. Ik plan dus met regelmaat een loopanalyse in om uiteindelijk erachter te komen waarom ik pijntjes heb of waar ik nog efficiëntie kan winnen om nog sneller te kunnen lopen. Voor mij is een goede loopanalyse dus enorm nuttig om sneller te worden en langere periodes achter elkaar op een hoger tempo te kunnen volhouden.
Nu de hardloopkalender on hold staat biedt deze tijd ons enorm veel mogelijkheden. We besparen geld op inschrijfkosten, omdat events niet doorgaan en we hoeven geen rekening te houden met een super strakke planning (periodisering). De uitgelezen kans om tijd te besteden aan het wegwerken van de zwakke punten van ons lichaam. Een loopanalyse kan daar enorm bij ondersteunen. Want jezelf bekijken op video helpt om inzicht te krijgen hoe je hardloopt.
Loopeconomie
Eén van de termen die veel wordt gebruikt binnen het hardlopen is loopeconomie. Loopeconomie is zoals het eigenlijk zegt, economisch hardlopen waarbij weinig energie wordt verspilt. Je kunt het zien als een energielabel score. Wanneer je een slechte looptechniek hebt loop je met een energielabel D. Je bent bijvoorbeeld lang aan de grond (lange grondcontacttijd), je paslengte is te lang (lopen met meer power) en je frequentie is de laag (slechte cadans). Om van een energielabel D naar een energielabel A te komen zul je dus allereerst bewust moet zijn welke loop technische aspecten je kunt verbeteren. Buiten het feit dat dit heel nuttig is, is het vaak ook erg leuk om hier mee bezig te zijn.
Loopefficiëntie
Naast loopeconomie gebruiken we ook de term loopefficiëntie veel in de loopsport. Loopefficiëntie heeft veel raakvlakken met loopeconomie en deze twee kunnen dus eigenlijk ook niet los van elkaar gezien worden. Waar loopeconomie eigenlijk meer te maken heeft met energieverbruik heeft loopefficiëntie meer te maken met voorwaartse snelheid. Wanneer een fietser zijn ketting niet smeert of met een lekke band fietst gaat dit ten koste van de efficiëntie van de voorwaartse beweging. Zo werkt het eigenlijk ook met hardlopen. Wanneer er bijvoorbeeld een slechte warming up wordt gedaan en de lichamelijke processen niet geoptimaliseerd zijn is de efficiëntie minder. Een goede looptechniek en -houding dragen dus bij aan een betere loopefficiëntie.
Omdat hardlopen een landende sport is, is de voetplaatsing en afzet tijdens de landing essentieel om de voorwaartse snelheid te behouden of te genereren. Efficiënt accelereren om meer snelheid te krijgen is bij spelsporters daarom ook zo essentieel. Loopscholing en krachttraining zijn, naast in de juiste hartslagzones of snelheidszones te lopen, wat ons betreft de twee beste manieren om loopefficiëntie te trainen.
Bij krachttraining kunnen de spieren worden versterkt zodat de intensiteit van het hardlopen makkelijker aanvoelt. Loopscholing draagt bij aan het zo goed mogelijk voorwaarts bewegen. Eigenlijk wil je jezelf zo aerodynamisch voortbewegen zonder dat er te veel energie verspilt wordt aan storende factoren.
Breng je techniek in kaart
Het mag dus duidelijk zijn dat een goede loopanalyse drie belangrijke factoren goed in kaart kan brengen.
- Je loopeconomie
- Je loopefficiëntie
- Blessure risico’s en oorzaken
Veel hardlopers kopen een duur sporthorloge, maar besteden geen aandacht aan hun looptechniek. Terwijl de eerste stap logischer zou zijn: Een goede looptechniek met een paar goede hardloopschoenen om goed te kunnen hardlopen. Dus onze tip: investeer in een goede loopanalyse, breng je looptechniek in kaart en laat je goed adviseren hoe je deze d.m.v. oefeningen kunt verbeteren. Want geloof mij, je gaat er veel lekkerder van hardlopen.
Running Movements biedt twee type loopanalyses aan in het Runlab in Apeldoorn waarbij loopeconomie, loopefficiëntie en blessure risico’s en oorzaken worden geanalyseerd.
Quick scan (30min) € 34,95
Uitgebreide analyse (60min) € 65,00