Opbouwschema hardlopen

Hardlopen is een zeer blessure gevoelige sport! Tijdens het hardlopen moet het lichaam de klappen van de landing opvangen. Het is dus essentieel om niet in één keer een lang stuk achter elkaar hard te lopen. Begin gedoseerd met minutenloopjes, zodat je de, zoals dat in hardloopjargon heet, belastbaarheid rustig opbouwt. Het is dus belangrijk, wanneer je begint met hardlopen, dat je allereerst een opbouwschema volgt. Maar ook na een blessure is het verstandig om rustig weer te beginnen met een opbouwschema ook al kon je daarvoor gemakkelijk de kilometers aan. Een veel gemaakte fout is dat lopers direct weer de afstanden lopen waarop ze eindigden. Waarschijnlijk gaat dit gemakkelijk op hart- en longniveau, maar op pees- en spierniveau ben je er nog lang niet klaar voor.


Hardlopen na blessures, revalidatie

Een opbouwschema na blessure helpt dus om je revalidatie gestructureerd en gedoseerd op te bouwen, net zoals je dit doet wanneer je begint met hardlopen. Ga je van 0 naar 100 procent in training dan kun je wachten op weer een blessure. Voorzichtige opbouw is dus noodzakelijk! Je spieren, pezen kunnen wennen aan de belasting van het hardlopen, stapsgewijs bouw je rustig op naar een niveau waarop je gemakkelijk een periode achter elkaar kunt hardlopen. Een opbouwschema helpt je tevens om niet te emotioneel te trainen omdat je zo graag weer wil en kan lopen. Het schema begrenst je met de kleine stappen die je maakt.  Super, je kunt heel taakgericht je trainingen rationeel afwerken. Sla dus geen stappen over, ook al gaat het dan nog zo makkelijk! Stick to the plan!


De juiste loopsnelheid tijdens het hardlopen

Het kiezen van de juiste loopsnelheid is hierbij noodzakelijk. Begin niet op een te hoge loopsnelheid, maar ook niet op een te langzaam tempo. Dit klinkt lastig en is het waarschijnlijk ook, maar het is zeer noodzakelijk om actief te lopen en niet te veel te gaan ”sjoggen”. Bij een te lage pasfrequentie en te belastende loopstijl is de kans groot dat je andere klachten ontwikkelt of de klachten die je eerst had terugkeren. Vind dus een tempo dat gemakkelijk aanvoelt maar niet te hard is. Begin rustig met inwandelen (powerwalken) en wandel tevens na elke training een stukje uit. Het wandelen helpt tevens om je lage hartslagzones goed te trainen, soms heeft een snelwandeltraining al enorm veel effect.


Aanbod opbouwschema’s Running Movements

Werk stapsgewijs toe naar een goede belastbaarheid.

  • Opbouwschema voor beginners € 49,95
  • Opbouwschema revalidatie na blessure € 49,95
  • Opbouwschema revalidatie na blessure met persoonlijke begeleiding € 150,-