Hardloopschema’s en coaching?

Deze korte blog gaat over het nut van het hardloopschema. Standaard hardloopschema’s zijn er in vele vormen. Hoe zorg je ervoor dat je deze schema’s optimaal kunt volgen? In deze blog vertel ik graag meer over het nut van een schema en de nadelen ervan. Je hebt je voorgenomen om te gaan trainen voor een bepaalde loopafstand. Dit kan in wedstrijdverband, maar ook gewoon lekker vrijblijvend zonder enige wedstrijddoelstelling. Je doelstelling is helder maar hoe kom je zover dat je daadwerkelijk dit doel ook kunt behalen? 

Het nut en gevaar van hardloopschema’s

Op internet dwalen vele loopschema’s rond. Schema’s die door de makers zijn gemaakt met een bepaalde achterliggende gedachte. Sommige schema’s bevatten alleen duurlopen zodat je de loopafstand kunt verbeteren, andere schema’s bieden meer variatie en bevatten naast duurlopen tevens intervaltrainingen om je snelheid op te poetsen. Wat goed is aan deze schema’s, is dat je een leidraad en houvast hebt om structureel naar je doel toe te trainen. Je kunt je trainingen taakgericht uitvoeren en als het goed is dan is de arbeid rust verhouding in de juiste balans.

Als het goed is… want weet jij wie het schema heeft geschreven? Vlees koop je ook liever bij de slager dan bij de bakker. Of neem je voor lief dat de bakker geprobeerd heeft als slager dezelfde kwaliteit te bieden? Misschien is het vlees verkeerd bereid en word je ziek. Je snapt hem; een goede coach die je schema schrijft lijkt mij essentieel. En dat is nu net het gevaar, want die coach krijg je er niet bij wanneer je een schema koopt. Met volle motivatie en toewijding wordt er getraind maar vaak ook overtraind. Je had bijvoorbeeld na die slechte nacht toch net beter even rust kunnen nemen. Of in je training was het toch verstandiger geweest die laatste herhaling over te slaan. Ook is het gevaar dat je te veel emotioneel traint. Dit gebeurt vooral bij de schema’s die intervaltrainingen bevatten. De loper pusht zichzelf te veel omdat hij persé een bepaalde tijd wil lopen omdat hij anders bang is zijn gewenste doel niet te behalen.

Het hardloopschema is niet heilig

Een schema kan dus ook nadelige gevolgen hebben of zelfs een averechts effect creëren. Je schema is namelijk niet heilig maar geeft je een leidraad hoe je het best kunt trainen. Helaas gaat het dus vaak mis, want door de emotionele benadering in het schema wordt een training anders gedaan dan zoals op papier bedoeld. Je mist de coach die je stuurt, je voelt alleen je emotie en daardoor ga je over je grenzen heen.

Verantwoord hardlopen

Een schema volgen, dat je trainingen aanbiedt richting je doel, is dus zeker een verstandige keuze. Het geeft je houvast en een richtlijn. Maar zorg ervoor dat je gestuurd wordt in je schema zodat je de arbeid rust verhouding in balans houdt en je trainingen op de juiste intensiteit doet. Een rationele kijk op jouw situatie zorgt ervoor dat je verstandig kunt trainen. Dit doet een coach. Laat je dus coachen in je voorbereiding zodat je nog slimmer en verstandiger leert trainen.

Blog geschreven door Gert-Jan Wassink, trainer, coach, topatleet en sportspreker.