Hardlopen in harde wind – Tips voor de Groet uit Schoorl Run
Komende zondag is het weer tijd voor de Groet uit Schoorl Run, een prachtige wedstrijd door de duinen van Schoorl. Het enige nadeel is dat je aan de kust veel last kan hebben van de wind. Het toeval wil ook nog dat er juist zondag stormachtig weer voorspeld wordt. Daarom lees je in deze blog hoe je je het best kan wapenen tegen harde wind tijdens het hardlopen.
Pasritme
Je pasritme is een groot wapen als je gaat hardlopen met harde wind. Zorg ervoor dat je je passen kleiner maakt en je ritme verhoogd op stukken met tegenwind. Tijdens de zweeffase word je namelijk afgeremd door de tegenwind en je zal dus vaker moeten afzetten aan de grond om ervoor te zorgen dat je vooruit blijft gaan. Heb je moeite met het verhogen van je pasritme omdat je moe begint te worden? Concentreer je dan op het sneller bewegen van je armen, je benen zullen dan automatisch volgen. Voor stukken met wind mee geldt precies het tegenovergestelde, op deze stukken kun je lekker profiteren van de wind in de rug. Hier kun je je passen dus juist verlengen en mag je pasritme iets lager zijn. Als de rugwind zo sterk is dat je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer bij kan houden bestaat de kans dat je achterover gaat hangen met je rug. Probeer dit te voorkomen door met je hoofd iets naar voren te gaan hangen en je buikspieren aan te spannen.
Slipstream
Op zo’n winderige dag mag je jezelf best even Eliud Kipchoge voelen en je verschuilen achter de brede ruggen van je ‘hazen’. Probeer zo dicht mogelijk achter je voorganger te gaan lopen als de wind recht van voren komt. Bij zijwind kun je het beste schuin achter iemand gaan lopen, als de wind van links komt ga je dus aan de rechterkant van de groep lopen en andersom. Mochten jij en je loopmaatje samen op pad zijn, zorg er dan voor dat je afwisselend voorop loopt. De kopbeurten moeten niet te lang zijn en je kan de sterkere loper eventueel iets langer op kop laten lopen dan de minder sterke loper.
Ontspanning
Vergeet niet dat het aanspannen van elke spier energie kost. Hoe lekker het gevoel van volle bak tegen de wind inbeuken soms ook kan zijn, zorg dat je je ontspanning behoudt. Voel hoe je vingertoppen zich door de wind bewegen, controleer je ademhaling en hou je focus op een soepele looptred.
Aerodynamica
Bij sporten als wielrennen en de Formule 1 doen ze er alles aan om zo min mogelijk luchtweerstand te ondervinden. Door de lagere snelheid is dit tijdens het lopen normaal gesproken iets minder van belang, maar met de sterke tegenwind waar jij doorheen moet is aerodynamica van groot belang. Je kan winst behalen door geen losse broek aan te trekken die in de wind wappert, maar een tight die strak om je benen zit. Het zelfde geldt voor je bovenlichaam. Het kan verstandig zijn om voor de start een warm windjack aan te hebben, maar tijdens de wedstrijd houdt zo’n jack je alleen maar tegen. Je kan dus beter kiezen voor een strak t-shirt/singlet met eventueel een thermo ondershirt als je bang bent dat je het koud gaat krijgen.
Parcourskennis
Door vooraf de parcourskaart goed te bestuderen weet je precies op welke punten je moet zorgen dat je iemand (of liever nog een groepje) voor je hebt lopen. Voor alle afstanden in Schoorl geldt dat de wind op het minst beschutte stuk van het parcours waarschijnlijk in de rug staat, dat is dus mooi meegenomen! De weersvoorspelling geeft aan dat de wind uit het zuiden zal komen. Zorg er dus voor dat je achter een groepje zit als je richting het zuiden loopt. Verhoog het ritme van je armbeweging en probeer je vermoeide benen in dit ritme mee te krijgen.
Vergeet kilometertijden
Als je je resultaat graag op Strava wil delen moet je je GPS aanzetten, maar anders kun je dat lekker laten zitten. Door deze rare weersomstandigheden heeft het geen enkele zin in om je kilometersplits in de gaten te houden. Op de stukken met tegenwind zul je tijd verliezen en met meewind kun je weer geen tijd goed maken. Het hangt af van je positie op het parcours af hoe hard je zal lopen. Tijdens het lopen de tijd in de gaten houden schiet je dus niks mee op. Als je moeite hebt met het goed indelen van de race en je weet met welke hartslag je jouw afstand vol kan houden kan het wel slim zijn om je hartslag in de gaten te houden. Hou er wel rekening mee dat het best kan dat je hartslag met tegenwind iets hoger is dan je eigenlijk zou willen, als je in de beschutting weer een beetje kan herstellen is dat niet erg.
Geniet!
Ondanks de weersomstandigheden is de Groet uit Schoorl Run een van de mooiste wedstrijden van Nederland. Vergeet dus niet te genieten! Hopelijk helpen deze tips je om er een mooie wedstrijd van te maken. Succes namens het Running Movements team! Ook als je ergens anders in Nederland (of het buitenland) je hardloopschoenen aantrekt.
Foto’s: Loopkiekjes (https://www.facebook.com/loopkiekjes/) en Groet uit Schoorl Run