Is hardlopen gezond?
Hoe vaak hoor je niet op een verjaardag dat er altijd een oom of tante is die zegt; ‘’hardlopen dat is helemaal niet gezond voor je!’’. Vaak zijn het ook net die mensen die niet veel aan sport doen die dit zeggen. De voordelen van hardlopen zijn juist fantastisch. In deze blog geeft coach Gert-Jan Wassink antwoord op de vraag: is hardlopen gezond?
Het gevaar van beginnen met hardlopen
Als je begint met hardlopen is opbouwen wel essentieel. Zo is een goed hardloopschema belangrijk en is een hardloopschema voor beginners dan ook aan te raden. Ook is hardlooptechniek belangrijk en kun je tal van techniekoefeningen doen die ervoor zorgen dat je hardloop landing verbetert en de impact beter wordt opgevangen met je lichaam. Je kunt zo rustig je conditie opbouwen met hardlopen en efficiënt leren hardlopen. Starten met hardlopen kent wel enkele gevaren. Zo bouwen veel hardlopers zonder dat ze hebben leren hardlopen direct van 0 naar 100 op. Ze lopen een langere periode achter elkaar omdat hun conditie goed genoeg is. Echter is het lichaam nog niet gewend aan de klappen van de hardlooplanding. Zo lopen veel beginnende hardlopers op hun hak terwijl een midvoet landing aan te raden is. Dit is ook goed trainbaar met oefeningen, maar daarbij is het wel belangrijk goed begeleid te worden door een ervaren coach. Er zijn veel coaches die weinig verstand hebben van biomechanica en het gevaar is dat je alsnog het verkeerde aangeleerd krijgt. Ga naar een gediplomeerde coach die eerst een goede hardloopanalyse bij je uitvoert voordat je hiermee aan de slag gaat. Met een goede loopanalyse kun je direct specifiek met je ‘’zwakke’’ punten aan de slag. In ons gratis e-book lees je meer over hoe je je looptechniek kunt verbeteren. Klik hier voor onze looptechniek analyses.
Gezondheidsvoordelen hardlopen
Tijdens het hardlopen train je erg goed je hartspier en daarmee tevens je hartvolume. Daarnaast bevorder je je longinhoud. Beide aspecten zijn belangrijk om te trainen en dragen bij aan een gezonde levensstijl. De echte gezondheidsvoordelen zitten in het trainen van je aerobe capaciteit. Dit gebied is als het ware de benzinetank waaruit je put tijdens het lopen. Hoe groter je benzinetank is, hoe meer vermogen je kunt leveren. Je verbetert je aerobe capaciteit door middel van rustige duurlopen waarmee je direct je vetverbranding leert aanspreken, de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes bevordert en meer mitochondriën aanmaakt. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel. In de mitochondriën worden suikers, vetten en eiwitten met zuurstof verbrand en komt er energie vrij. Bevordering van dit systeem doe je door te trainen op een lage hartslag. Dit zorgt er tevens voor dat je zuiniger met je koolhydraten omgaat. Wat voor jou persoonlijk het goede tempo is om in te lopen, kun je meten door middel van een anaerobe drempel meting. Na het meten van je anaerobe drempel kun je een zone indeling maken waardoor je vervolgens specifiek op hartslag kunt trainen.
Het kan zijn dat je dan veel langzamer moet gaan hardlopen om in de gewenste zone te blijven. Heb je eenmaal deze basis gelegd dan kun je daar vervolgens heel goed op voort bouwen. Het duurt een geruime tijd voordat je hartslag lager zal zijn bij een hogere loopsnelheid, maar de investering is het zeker waard. Het kan dus zijn dat je in het begin moet wandelen en hardlopen om in de zone te lopen. Die dit niet als een frustratie zoals veel lopers doen, maar als een uitdaging om echt aan je gezondheid te werken. Beginnen met hardlopen kun je direct goed aanpakken door vanaf het begin op hartslag te trainen. Je traint in het begin door hardlopen af te wisselen met wandelen waardoor je heel goed je aerobe capaciteit kunt bevorderen.
Daarnaast blijkt dat hardlopen tevens de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes en depressie verkleint. Daarnaast worden de hersenen zo goed doorbloed tijdens het hardlopen dat het tevens de hersenfunctie verbeterd. Eerder benoemde we al even dat hardlopen op een lage intensiteit heel goed voor je is, het blijkt tevens dat de je met hardlopen heel goed je stress kunt reduceren. Tijdens het hardlopen komen er allerlei hormonale stoffen vrij die het stresshormoon cortisol onderdrukken. Door te gaan hardlopen wordt je tevens een stuk flexibeler in je brein, het helpt namelijk om makkelijker te multitasken en te schakelen tussen taken die je uitvoert. Ook schijnt hardlopen een enorm positief effect te hebben op de botdichtheid van je botten. Door regelmatige belasting van de gewrichten, wordt kraakbeen versterkt.
Hardlopen is gezond
Kortom op de vraag, is hardlopen gezond? Kunnen we volmondig ja zeggen, mits er uiteraard gedegen en verstandig wordt getraind. We helpen je graag met het verstandig opbouwen van hardlopen. Met de persoonlijke online trainingsbegeleiding van Running Movements train je altijd op jouw eigen niveau. Persoonlijke aandacht en plezier staan voorop.