Leren hardlopen
Hardlopen is een zeer makkelijke sport om te doen. Iedereen kan leren hardlopen, maar waar begin je? In deze blog geven we je antwoord op de vraag: Hoe kun je leren hardlopen? Met dit stappenplan maak je van jouw hardloopavontuur een succes. Zo kun je verantwoord beginnen met hardlopen.
Beginnen met hardlopen
Leren hardlopen lijkt simpel, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen maken de grap dat je gewoon je ene voet voor de andere moet zetten en dat je dan vanzelf hardloopt. Maar daar zit nu juist het gevaar van hardlopen. Want als jij je voet verkeerd voor je andere voet zet, loop je meer risico op blessures. Door de schokbelasting tijdens het hardlopen zijn wij hardlopers kampioen in blessures oplopen en wij sponsoren de fysiopraktijken maar al te graag.
Stap 1: Leren hardlopen met een goed schema
Wanneer je begint met hardlopen kun je zelf aan de slag gaan met een schema van internet, maar er zijn ook fijne manieren zoals bijvoorbeeld hardloopapps die je ondersteunen bij een geleidelijke opbouw. Het leuke van hardlopen met een app is dat je vaak spraakgestuurd gecoacht wordt en je kunt genieten van een lekker muziekje onderweg. Een stapje hoger op de ladder is dat je je aansluit bij een atletiekvereniging waar je vervolgens onder begeleiding van een gediplomeerd hardloopcoach een beginnerscursus gaat volgen. De coach helpt je met oefeningen om technisch beter te leren lopen en je helpt om rustig op te bouwen.
Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan is een persoonlijk trainingsschema voor beginners de beste optie. Mensen die onder begeleiding hebben leren hardlopen blijken namelijk de hardlopers te zijn die de grootste kans van slagen hebben om 30 minuten achter elkaar te kunnen hardlopen. Een goede start is dus belangrijk. Let wel op dat heel veel fitness coaches geen hardloopcoaches zijn. Ze noemen zichzelf personal trainer maar zijn vaak op hardloopgebied niet goed genoeg onderlegd. Kijk dus goed welke coach je in handen neemt, iemand met een goed diploma (bijvoorbeeld vanuit de Atletiekunie) weet beter hoe hij of zij jou kan begeleiden.
Stap 2: Continuïteit in training
Belastbaar worden is een mooie term die wordt gebruikt in de hardloopsport en zegt niets anders dan dat je gedegen en rustig je loopconditie moet opbouwen. Het is zeer onverstandig om direct 5 kilometer achter elkaar te gaan hardlopen, ook als je conditie wellicht super is. Een goed hardloopschema voor beginners is daarom essentieel. Hier gaan veel spelsporters en fietsers de mist in. Ze gaan van 0 naar 100% en willen direct langere stukken achter elkaar hardlopen. Gevolg is dat ze vaak zichzelf in de ‘’prak’’ lopen en een blessure krijgen omdat ze niet gewend zijn aan de langdurige belasting die hardlopen met zich brengt. Een leuk online schema, een goede app, een leuke vereniging of een persoonlijke hardloopcoach kan je hierbij helpen. Continuïteit in training is daarbij super essentieel. Het gaat om de vele trainingen samen, niet om die ene training op de dag zelf.
Stap 3: Materiaal bij leren hardlopen
Wat tevens hoort bij een goede start, zijn een paar goede hardloopschoenen om de klappen van de landing goed op te vangen. Er wordt hier echt heel veel over geschreven! Vaak beginnen mensen met het hardlopen op oude versleten, slecht dempende schoenen. Zeer onverstandig want de kans op een blessure is meer aanwezig. Dit wil niet zeggen dat je direct de duurste of beste schoen moet kopen. Een goede schoen hoeft niet te voldoen aan allerlei topeisen. Hij moet goed dempen en goed ademen daarnaast is het slim om te kijken of je schoenen je kunnen ondersteunen waar nodig. Een schoen gaat vaak 800-1000km mee dus je gaat er dan ook zeker lang plezier van hebben. Een schoen analyse bij een hardloopspeciaalzaak is dus zeker aan te raden en behoort daarom tot het stappenplan wat je moet doorlopen als beginnende loper.
Stap 4: Hardlooptechniek
De bovenstaande punten die ik beschreef kwamen je denk ik al lang bekend voor. Zoals gezegd, er is hier enorm veel over geschreven. Maar waar vaak niet over geschreven wordt is de hardlooptechniek. Leer je beter hardlopen, dan krijg je minder blessures en ga je sneller vooruit. Zelf geef ik heel veel personal RUN trainingen en neem ik veel loopanalyses af. Deze trainingen zijn erop gericht hardlopers technisch beter te leren hardlopen. Het verschil is vaak direct te merken, de hardloper loopt gemakkelijker en sneller, maar voelen ze voelen vooral minder impact op de gewrichten. Het resultaat is dus direct merkbaar en daarmee is de eerste stap gezet naar een verbetering van je hardlooptechniek. Maar het heeft echt langere tijd nodig om dit jezelf eigen te maken. Wanneer je hier structureel aan werkt, merk je binnen een aantal maanden direct veel verbetering. Het leuke is dat ik veel feedback krijg over de spierpijn die ontstaat in het begin tot niet meer anders willen lopen aan het einde.
Daarbij is het essentieel dat je niet vergeet dat iedereen zijn eigen loopstijl heeft, of zoals in de hardloopsport gezegd wordt: Die heeft zijn eigen loopje! Dat eigen loopje moet zeker zo blijven, niet alles hoeft veranderd te worden want vaak kom je dan ook niet lekker vooruit en dat is uiteindelijk toch waar het om gaat met hardlopen. Met de juiste hardlooptechniek training en oefeningen, kun je enorm veel winnen aan efficiëntie van je looppas.
Stap 5: Geniet
Alle beginnende hardlopers die ik begeleid of spreek zeggen hetzelfde. Het begin is het zwaarst. Het is namelijk zo dat je echt moet wennen aan hardlopen. Je hartslag is hoger en de klappen op je lichaam zijn heftiger dan bij andere sporten. Hierdoor ga je snel in de doorzet modus en je vergeet te genieten. En dat is nu juist waar het allemaal om draait. Genieten! Hardlopen is een prachtige sport, je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt, je hebt even ‘me-time’ of je kunt juist lekker bijkletsen met een vriend of vriendin. Het helpt je gezond te blijven en het wordt al snel een nieuwe lifestyle. Een lifestyle die gezond blijft als je de arbeid en rust goed in balans houdt en jezelf niet ‘’over de kop rent’’. Kijk om je heen, loop recht op, een loper die glimlacht en het naar zijn zin heeft gaat gemakkelijker vooruit dan een loper die naar beneden kijkt en loopt te zwoegen.
Heb jij interesse om goed te beginnen. Denk dan eens aan de begeleiding die Running Movements je kan bieden. Het gemakt van een persoonlijk schema met trainingen uitvoeren die voor jou goed uitkomen. De feedback die je krijgt van coach Gert-Jan zodat je echt leert trainen. Die facetten zorgen ervoor dat je een enorm goede basis legt voor de rest van je hardloopcarrière. Je hardloopplezier start bij Running Movements.