Skip to content

Loopanalyse

In het RunLab van Running Movements bieden we jou de mogelijkheid om een loopanalyse uit te voeren op onze high-tech loopband. Door middel van talloze camerabeelden brengen we jouw loopstijl in beeld. Zo krijg je inzicht in waar je blessurerisico’s liggen en hoe je je looptechniek kunt verbeteren. Lees op deze pagina meer over de loopanalyse of plan meteen via onderstaande knop.

Een loopanalyse bij Running Movements

Hier wordt momenteel aan gewerkt. Bedankt voor je geduld.

Train slimmer

Hier wordt momenteel aan gewerkt. Bedankt voor je geduld.

Test veilig

Hier wordt momenteel aan gewerkt. Bedankt voor je geduld.

Deskundig advies

Hier wordt momenteel aan gewerkt. Bedankt voor je geduld.

Train gestructureerd

Hier wordt momenteel aan gewerkt. Bedankt voor je geduld.

Loopeconomie en -efficiëntie

Een veelgebruikte term tijdens het hardlopen is loopeconomie. Dit heeft betrekking op de manier waarop je tijdens het lopen met je energie omspringt. Des te ‘economischer’ je loopt, des te minder energie je per stap verbruikt. Als je voet lang op de grond staat voordat je weer een stap zet, geef je veel energie aan de grond, die je niet meer kan gebruiken in de rest van je loop. Je springt dan niet zuinig om met de beschikbare energie.
 
Om te kunnen verbeteren, is het eerst van belang om bewust te worden van de manier waarop je energie verbruikt. Het is niet alleen ontzettend nuttig, maar ook nog eens leuk om je loopeconomie te verbeteren, omdat je de effecten vaak al snel merkt.

Loopefficiëntie

Waar Bassie niks is zonder Adriaan, kan loopeconomie niet zonder loopefficiëntie. Er zitten veel raakvlakken tussen de twee termen. Zo moet je beide verbeteren om een betere hardloper te worden. Er zijn ook een aantal verschillen. Waar het bij de loopeconomie gaat om het verminderen van energieverspilling, gaat het bij loopefficiëntie om het zo goed mogelijk voorwaarts bewegen.
Loopefficiëntie kan verbeterd worden door middel van een goede warming-up. Zo komen je spieren om lengte, word je hartspier wakker en nemen je longen meer zuurstof op. Op die manier kan je de rest van de training makkelijker uitvoeren. Een redelijk eenvoudige manier om je loopefficiëntie te verbeteren is door middel van loopscholing. Hierbij let je op de afzet en voetplaatsing. Doe je dit actief, dan ga je makkelijker en sneller vooruit.
 
Ook krachttraining kan helpen om een betere loopefficiëntie te creëren. Je versterkt je spieren, waardoor de intensiteit van het hardlopen makkelijker aanvoelt. Doe je bijvoorbeeld elke week in de sportschool aan squats, dan zullen je bilspieren en bovenbenen meer aankunnen.
IMG_1424

Onze tester: Michiel

We zijn ontzettend blij Michiel Ridderbos te hebben mogen verwelkomen als tester bij Running Movements. Als fanatieke hardloper en hardlooptrainer uit Olst weet Michiel alle fijne kneepjes van het vak. Twintig jaar geleden begon hij met hardlopen om af te vallen. Dat groeide uit tot een schitterende passie voor de hardloopsport die hij nooit meer los heeft gelaten. 

De grote interesses van Michiel zijn onder meer kracht, hardlooptechniek en biomechanica; een boeiende combinatie! Want hoe optimaliseer je bijvoorbeeld de oefeningen tijdens de loopscholing, zodat je zowel je kracht verbetert, als technisch beter hard gaat lopen? Dit zijn vraagstukken waar Michiel zich in zijn vrije tijd graag mee bezig houdt.

Nu, twee decennia na dat eerste rondje hardlopen, is Michiel elke vrijdag aanwezig in het RunLab om feedback te geven op trainingen, testen uit te voeren en om mensen te begeleiden tijdens een personal training. Heb je vragen over onze testen en analyses en kun je op de website geen antwoord vinden? Dan staat hij je graag te woord via michiel@runningmovements.nl

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo waarbij kan ik je helpen?