Voorbereiden op de marathon wedstrijddag!
Geschreven door: Gert-Jan Wassink
In deze blog geven we tips en tricks met belangrijke zaken voor je wedstrijddag. Zorg ervoor dat je de maandenlange voorbereiding niet verpest door een slechte voorbereiding van je marathondag.
Route verkenning
Hoe ziet de route eruit? Bezoek de website van je event en verdiep je in de route. Woon je dichtbij en wil je helemaal niet voor verrassingen staan? Pak de fiets en fiets dan eens een gedeelte of de gehele route. Je wordt dan niet verrast, maar weet wat je te wachten staat.
Ophalen startbewijs en startvak
Waar kun je je startbewijs ophalen? Wanneer en hoe laat? In welk startvak sta je ingeschreven en is dat nog passend? Verdiep je vroegtijdig hierin, wees voorbereid, want dit neemt een hoop stress weg.
Toiletten
Waar zijn de toiletten? Er is niets zo vervelend dan bij aankomst heel nodig te moeten en jij niet weet waar de toiletten zich bevinden. Houd er rekening mee bij een groot event, 1000 anderen hardlopers ditzelfde hebben/ denken. Zorg er dus voor dat je als eerste dit punt getackeld hebt en weet waar de toiletten zijn en ga op tijd in de rij staan. Zijn er toiletten in het begin en onderweg? Dames toiletgang: het gebruik van een plastuit beperkt de tijd in de rij enorm. Ongesteld: liever ben je het niet, als je het wel bent, stel je doel bij, zorg goed voor jezelf en zorg dat je dat gebruikt waar jij het minste last van hebt.
Op tijd aanwezig
Zorg dat je op tijd aanwezig bent bij de wedstrijd. Waar moet je parkeren, welke looproute moet je nog bewandelen en hoe lang duurt dit? Allemaal zaken die je van tevoren kunt uitzoeken.
Bouw progressief op
Lopers langzamer dan 3.20; bouw je marathon progressie op. Dat wil zeggen: begin rustig, en zorg ervoor dat je aan het eind nog wat sneller kunt. Dat je er dus voor waakt dat je aan het begin al je kruit verschiet. Lopers onder de 3.20 tot 3.00 kies waar jij je het beste bij voelt. Loop vlak of progressief. Lopers onder de 3.00 loop zo vlak mogelijk. Het uitgangspunt is uiteraard het lopen op een snelheid of hartslag. Ook wat jezelf prettig vindt.
Praktische zaken
Schuurplekken tussen de kuiten, oksels, liezen, tepels, billen etc: Kwakzalver, Bepanthen, Fric free zalven kunnen verlichting bieden. Gebruik geen vaseline omdat dit niet ademt en je huid als ware afsluit. Hierdoor kun jij je warmte niet kwijt.
Kleding
Niet te warm kleden, liever zelfs koud kleden, je produceert veel warmte en die moet je kwijt. Kleding houdt warmte vast, dus voorkeur gaat uit naar hemdje / korte broek. Door te warm te kleden stijgt je kerntemperatuur, welke nadelig is voor je prestatie.
Insmeren
Zorg dat je je hebt ingesmeerd bij warme omstandigheden tegen de zon, zorg dat je een pet draagt tegen de zon.
Slecht weer of kouder?
Zorg dat je een poncho (Action winkel) aan hebt in het startvak zodat je warm blijft. Doe je voorbereiding zoals jij dat gewend bent, laat je niet verleiden om iets anders te gaan doen. Focus en houd je aan je plan. Kort inlopen (5min) met uitgebreide lenigheidsoefeningen hoort er dus bij.

Familie en vrienden mobiliseer ze!
Zorg dat iemand er voor je staat op afgesproken plekken met eten/drinken, dan hoef je niet zelf alles mee te nemen en je weet wat je te eten en drinken krijgt. Zorg ook dat er iemand bij de finish voor je staat, je bent dan niet meer fris en je hebt alles gegeven. Het is erg prettig als er dan iemand voor je is.
GPS en kilometer borden
Organisaties met een officieel gemeten parcours hebben kilometer borden op elke kilometer staan. Loop je in een stad dan kan GPS enorm afwijken. Dit betekent dus dat jij moet weten wat je per km of 5km mag doorkomen. Kilometertijden voorbereiden hoort er dus bij. Vertrouw niet te veel op je GPS.
Afsluiting
Ik hoop dat je deze blog als nuttig hebt ervaren en dat je hebt gemerkt dat een goede voorbereiding essentieel is om ook echt met super veel plezier te kunnen genieten van je marathon.