Waarom een hardloopschema?

Hardlopers zijn er in vele vormen en maten. De één vindt 5km genoeg, de ander focust zich op het lopen van een marathon. Waar voor de één de 5km al een behoorlijke overwinning is, is het voor de ander te kort. Je moet echter voor beiden goed getraind zijn. Je kunt de 5km of de marathon willen uitlopen maar je kunt ook voor beide afstanden voor een snelle tijd gaan. Het mooie aan hardlopen is dat je zelf kunt kiezen hoe jij de sport benadert. Laten we voorop stellen dat hardlopen op een verantwoorde manier gewoon hartstikke gezond is, dus wie praat er hier over afstanden, tijden of wat dan ook. Iedereen gaat meer lopen met een glimlach omdat hij of zij zich lekker voelt, een fit lijf heeft en zich sterk voelt.

Boksers en hardlopers

Vaak maak ik de vergelijking tussen hardlopers en boksers. Een bokser staat goed voorbereid in de ring, want als hij dit niet doet dan ligt hij of zij met een paar slagen aan de grond. Knock out en dat doet pijn! De bokser zorgt er dus voor dat hij goed getraind in de ring staat, hij of zij wil immers niet weer voor een paar weken eruit liggen om bij te komen van de harde klappen.

De hardloper denkt hier vaak anders over. Hij of zij koopt een paar schoenen, googelt wat over training en loopt de deur uit. Vaak gaan de eerste 5km nog goed, hij of zij raakt gemotiveerd en denkt: ‘’als ik 5km kan dan moet 10km ook lukken toch?’’. De loper gaat vol avontuur voor de tweede training de deur uit. Veel ‘’succes verhalen’’ stranden hier. De loper piept en kraakt, schenen staan in de fik, hamstrings lijken beton en achillespezen schreeuwen om rust.

De loper raakt geblesseerd en gedemotiveerd om verder te trainen. Dure schoenen gekocht, mooi pakkie an! Jammer van het geld, maar het was leuk geprobeerd.

Haren overeind

Als coach gaan van dit soort verhalen mijn haren overeind staan, althans het haar wat ik heb dan. Ik maak echt geen grapje dat ik dit soort verhalen enorm vaak tegenkom en ze echt gewoon maar tegen blijf komen. Niet het afgelopen jaar maar al jaren. Dan denk ik: wanneer stopt dit! Voor mij en mijn collega bij Verantwoord hardlopen is het een missie geworden om mensen op de juiste manier te begeleiden. Om te beginnen: neem hardloop les en ga trainen volgens een schema.

Hardloopschema’s niet alleen voor een gevorderde sporter

Lopers die op een verantwoorde manier willen lopen hebben baat bij een hardloopschema. Een hardloopschema biedt hun de structuur om progressie te boeken, maar remt vooral af zodat men gedoseerd op kan bouwen. Progressie hoeft niet alleen tijd te zijn maar kan ook uitgedrukt worden in afstand, fitheidsgevoel en stressreductie. Nu begrijp ik dat het soms lastig is om een schema goed te kunnen afwerken maar daar zijn hardloopcoaches voor om je daarbij te helpen. Een hardloopcoach geeft aan of je toe bent aan de volgende training. Mijn methodiek is daarbij simpel, je bent pas toe aan de volgende training wanneer je van de vorige hersteld bent. Uiteraard geldt dit niet bij alle marathonlopers die al verder zijn in hun ‘’hardloop ontwikkeling’’, maar voor een beginnende loper is dit super essentieel. Het hardloopschema biedt je het stappenplan om gedoseerd te werken en te LEREN hardlopen. De arbeid rust verhouding moet goed blijven, daarbij moet je niet doorschieten in emotioneel trainen, maar met beide voeten op de grond rationeel trainen (met af en toe die prachtige zweeffase dan).

Een hardloopcultuur dingetje

Zelf denk ik dat het nog steeds een cultuur dingetje is van de hardloopsport dat hardlopers geen geld uit willen geven voor een gepersonaliseerd schema dat is afgestemd op hun wensen en doelstellingen. Of dat hardlopers niet willen betalen voor coaching. Raar want je koopt wel een duur fitness abonnement waar je wild in de rondte gaat trainen zonder specifieke begeleiding. Niet overal is dit natuurlijk zo maar wel in veel gevallen. Overal op internet dwalen hardloopschema’s rond die je helpen voor te bereiden richting een 5-10km of halve marathon. Gratis te downloaden en hup aan de bak! Maar niemand vraagt: ‘’hoe gaat het met je, wat vervelend dat je het zo druk hebt gehad op je werk, misschien is het verstandiger je training vandaag aan te passen’’.

De cultuur van hardlopers is dat ze het allemaal zelf graag willen opknappen, we nemen geen les, we vragen geen hulp. Het resultaat is dat wij binnen onze loopcultuur één van de beste zijn in blessures! Als coach en topatleet denk ik dat een hardloopschema met begeleiding je kan helpen je trainingssituatie leuker te maken, efficiënter en effectiever.

Gert-Jan Wassink, trainer, coach & topatleet.