Skip to content

Zoladztest

In het RunLab van Running Movements kun jij een zoladztest uitvoeren, een test die optimaal geschikt is om jouw trainingssituatie te verbeteren. Deze tussentijdse meting kan zowel met als zonder lactaatmeting en geeft een goede weergave van je niveau op dit moment. Na de zoladztest kun je nog specifieker gaan trainen, waarmee je sneller vooruitgang boekt en overtraining kunt voorkomen. Meer informatie over de zoladztest vind je op deze pagina.

Een zoladztest bij Running Movements

De zoladztest, ook wel tussentijdse meting genoemd, is een zeer nauwkeurige test die inzicht geeft in hoe de hartslagzones ontwikkeld zijn. De test is uitermate geschikt voor het verbeteren van je trainingssituatie, omdat je beter weet op welke hartslag je moet trainen om het gewenste resultaat te bereiken. Op deze pagina lees je meer over de zoladztest en waarom juist deze test noodzakelijk is voor elke hardloper.

Train slimmer

Een zoladztest komt met een hele hoop data. Omdat alles tot in het kleinste detail wordt gemeten, weten we precies waar je verbeterpunten zitten. Met ons persoonlijke advies kun je je trainingssituatie verbeteren. 

Test veilig

We vinden het ontzettend belangrijk dat jij je tijdens de test veilig en ontspannen voelt. Een zoladztest kan best intensief zijn. Onze testers zijn ervaren coaches en hebben tijdens een test volledige aandacht voor jouw inspanning. 

Deskundig advies

Met jarenlange ervaring in het uitvoeren van testen in ons RunLab, zijn we perfect in staat om jou van deskundig advies te voorzien. Op die manier train je na de test slimmer en verstandiger dan voorheen. 

Train gestructureerd

Heb je al een abonnement bij Running Movements, of ben je geïnteresseerd in onze persoonlijke begeleiding, dan verwerken we de uitslag van jouw test meteen in je schema, waardoor je altijd op je eigen niveau traint. 

Trainen op hartslag

Tijdens het hardlopen stijgt je hartslag, dat is voor de meeste mensen bekend. Wat minder mensen weten, is dat je een goed hardlooptempo kan bepalen aan de hand van je hartslag. Dit doe je door gebruik te maken van hartslagzones, gebieden van meestal 10 hartslagen waarin de ervaren inspanning ongeveer gelijk blijft. De namen van de vijf hartslagzones zijn makkelijk te onthouden; zone een is de laagste en zone vijf de hoogste.

Zie de vijf hartslagzones als een piramide met vijf blokken. Zone een is het onderste gedeelte van de piramide en zone vijf het bovenste. De grootte van een blok geeft onder andere aan hoe lang je in een hartslagzone kan lopen voordat vermoeidheid optreedt. Om sneller te worden en een betere conditie te kweken is het belangrijk om de piramide zo groot mogelijk te laten groeien. Veel beginnende hardlopers zijn ervan overtuigd dat het nodig is om elke training voluit te gaan om te verbeteren, maar niks is minder waar.

Om de piramide zo groot mogelijk te laten groeien, moeten de onderste blokken, zone een en twee, als eerste uitgebreid worden. Begin je bovenaan bij zone vier en vijf, dan verliest de piramide zijn stevigheid en kan hij uit evenwicht raken en omvallen. Voor hardlopers houdt dit in dat je overtraind of geblesseerd kunt raken. De enige manier om te groeien is om van onderaf aan te beginnen.

Om te ontdekken waar in de piramide jouw zwakkere plekken zitten, is een meting als de zoladztest ontzettend nuttig. In een korte periode doorloop je zone één tot en met vier. Tussendoor wordt een druppel bloed afgenomen om te kijken hoe hoog je lactaatniveau op dat moment is. Liever zonder bloed kan natuurlijk ook, bestel dan een zoladztest zonder lactaatmeting. Op basis van de gegevens van de zoladztest wordt een uitgebreid rapport opgesteld waarin jij inzicht krijgt in je hartslagzones. Vervolgens kun je die kennis gebruiken om je trainingen te optimaliseren.

Finished017

Onze tester: Michiel

We zijn ontzettend blij Michiel Ridderbos te hebben mogen verwelkomen als tester bij Running Movements. Als fanatieke hardloper en hardlooptrainer uit Olst weet Michiel alle fijne kneepjes van het vak. Twintig jaar geleden begon hij met hardlopen om af te vallen. Dat groeide uit tot een schitterende passie voor de hardloopsport die hij nooit meer los heeft gelaten. 

De grote interesses van Michiel zijn onder meer kracht, hardlooptechniek en biomechanica; een boeiende combinatie! Want hoe optimaliseer je bijvoorbeeld de oefeningen tijdens de loopscholing, zodat je zowel je kracht verbetert, als technisch beter hard gaat lopen? Dit zijn vraagstukken waar Michiel zich in zijn vrije tijd graag mee bezig houdt.

Nu, twee decennia na dat eerste rondje hardlopen, is Michiel elke vrijdag aanwezig in het RunLab om feedback te geven op trainingen, testen uit te voeren en om mensen te begeleiden tijdens een personal training. Heb je vragen over onze testen en analyses en kun je op de website geen antwoord vinden? Dan staat hij je graag te woord via michiel@runningmovements.nl

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo waarbij kan ik je helpen?